Ragdoll-ul



Invaluit in mit si mister, Ragdoll-ul este o pisica de talie mare, relaxata si afectuoasa cu o blana lunga si frumoasa si ochi albastrii stralucitori. Ca rasa hibrid, Ragdoll-ul a fost creata in urma unor ani de imperecheri selective, dar ce rase de pisici au fost mai precis implicate in formarea lui, nu se stie cu exactitate.
Daca sunteti in cautarea unei pisici de talie mare care nu este agresiva, adora sa fie in preajma oamenilor si este foarte linistita si prietenoasa, Ragdoll se incadreaza perfect in solicitarile dumneavoastra.


Istoricul si originea


Originile Ragdoll-ului nu au putut fi stabilite cu certitudine. Singurul lucru care este cert este ca rasa a fost creata in jurul anilor 1960 de catre o crescatoare de origine americana, Ann Baker. Ea a imperecheat o pisica Josephine cu parul lung si alb si cu semnele caracteristice siamezei, care se presupune ca era un metis de angora cu un mascul metis de burmeza cu birmaneza, rezultand astfel Ragdoll-ul. Aceste pisici neobisnuite ca infatisare au fost create pentru a deveni pisica cea mai ravnita ca si companion. Extrem de prietenoase si afectuoase, ele poseda foarte putine dintre caracteristicile temperamentale ale pisicilor, fiind remarcate pentru tendinta de a fi extrem de maleabile si tolerante, de unde si denumirea lor de rag doll, insemnand papusa din carpe. Ann Baker sustinea ca aceste pisici unice erau imune la durere, aspect contestat de crescatorii de Ragdoll. In 1967, rasa Ragdoll a fost recunoscuta in Statele Unite. In 1993, Ragdoll-ul a fost acceptat si inregistrat de catre CFA.
Astazi, Ragdoll-ul este recunoscut de Fédération Internationale Féline d'Europe (FIFE), AACE (American Association of Cat Enthusists), ACA (American Cat Association, ACFA (American Cat Fancier’s Association), CCA (Canadian Cat Association), CFA (Cat Faciers’ Association), CFF (Cat Fanciers’ Federation), TICA (The International Cat Association), UFO (United Feline Organization).

Aspectul exterior si dimensiunile

Ragdoll-ul este o pisica de talie mare, puternica si musculoasa. Blanita lui este formata din fire de par lungi si matasoase ce acopera un puf profund de textura plusului. Ragdoll-ii au ochi mari si expresivi, de forma ovala si de culoare albastra. Corpul este alungit, lat si compact cu osatura puternica, iar capul mare este mai mult lat decat alungit. Capul este mai lat la nivelul ochilor, iar barbia este puternica si evidenta. Urechile prezinta baza de implantare larga, cu pavilionul moderat de lat si cu varfurile rotunjite. Toracele este lat si adanc, facand legatura cu capul prin intermediul unui gat scurt si musculos. In jurul gatului, parul este un pic mai lung formand un guler. Picioarele, nici prea lungi, nici prea scurte, ciolanoase se termina cu labe mari, rotunde si ornate cu smoace de par. Pe extremitatea posterioara a membrelor posterioare, parul este de asemenea mai lung. Coada este lunga si stufoasa.
Ragdoll-ul se gaseste in patru varietati de culoare: seal (foca), ciocolatiu, gri-albastrui si liliachiu si trei modele acceptate: colourpoint, mitted si bicolor. Tipul colourpoint prezinta botul, urechile, coada si extremitatile picioarelor de culoare mai inchisa, asemanator birmanezei. Tipul mitted prezinta pete inchise pe fata, urechi si coada, iar extremitatile picioarelor sunt albe. Tipul bicolor are mai mult alb decat tipul mitted, adica toate cele patru labute, fata interna a toracelui si abdomenului si un semn in forma literei „V” intors la nivelul fetei. Pisicile bicolore pot prezenta, de asemenea, o pata sau doua de culoare alba pe spate. Corpul este acoperit cu blanita de culoare mai deschisa in timp de extremitatile (fata, picioarele, urechile si coada) similar siamezelor sunt de culoare inchisa. Coloritul se stabilizeaza in jurul varstei de 2 ani.
Femelele sunt, in general, mai mici ca si talie si mai zvelte. Masculii cantaresc in jur de 6,8-9 kg, in timp ce femelele pot atinge o greutate corporala intre 4,5-6,8 kg.

Personalitatea

Ragdoll-ul este un companion minunat. Manierati si dragalasi, Ragdoll-ii sunt bine cunoscuti pentru caracterul lor extrem de tolerant si docil.
Ragdoll-ul este docil, afectuos, inteligent si delicat. Le place sa se joace, dar nu sunt excesiv de activi. Sunt pisici sociabile si foarte atasate de proprietarii lor. Afectuosi, dar fara a cere cu insistenta sa fie in centrul atentiei, Ragdol-ii nu-si doresc nimic altceva decat sa se cuibareasca in poala stapanului lor si sa fie alintati.

Relatiile cu familia si casa

Daca sunteti in cautarea unei pisici tipice – o felina care este distanta si rece, atunci trebuie sa mai cautati. Ragdoll-ul nu este o pisica independenta si nici nu va fi in siguranta daca este lasata singura afara nesupravegheata. Ragdoll-ul este foarte sociabil si nu numai ca va suferi daca este neglijat, dar se poate rani grav daca este lasat nesupravegheat. In timp ce aceste frumuseti de talie mare necesita putina miscare, ca si in cazul altor animalute de casa, ele au nevoie de un proprietar care sa fie capabil sa-si asume o mare responsabilitate.
Contrar caracterelor native de feline pe care ar trebui sa le posede, Ragdoll-ul nu este agresiv, ajungand de cele mai multe ori sa fie ranit pentru ca nici nu are tendinta sa se apere daca este atacat. Molcom si pasnic, Ragdoll-ul este considerat de multi crescatori ca fiind o pisica „mototoala”.
Ragdoll-ul se adapteaza cu usurinta mediului lui de viata. Tolereaza copiii si alte animalute de casa. Este ideal pentru persoanele care traiesc in apartamente, intrucat Ragdoll-ul prefera sa stea mai mult in casa. Sunt jucausi, dar nu peste masura de activi si adora sa-si petreaca timpul alaturi de prietenii lor umani.

Aspecte particulare

Ragdoll-ii se maturizeaza mai lent, fiind necesari pana la 3-4 ani pentru a se dezvolta complet. Ei, de asemenea, pot fi educati cu usurinta.
Ragdoll-ii sunt renumiti ca fiind pisici gurmande. Deci, in consecinta, atentie la ce si cat mananca.
Blanita lor nu necesita o ingrijire speciala, ci simpla periere cu un pieptane din metal de circa doua ori pe saptamana este suficienta. Ragdoll-ul, ca si pisicile din alte rase, naparlesc, in general, o data cu schimbarea sezoanelor. Absenta unui puf abundent, dens are ca efect reducerea caderii parului, incurcarii acestuia si a formarii ghemurilor de par la nivel gastrointestinal.

Boli si afectiuni curente

Ragdoll-ul este, in general, o rasa rezistenta, rareori necesitand ingrijiri medicale. Cu toate acestea, exista cativa factori de risc care nu trebuie neglijati. Unele maladii care afecteaza Ragdoll-ul sunt reprezentate de displazia de sold si cardiomiopatia hipertrofica a felinelor.
Masculii nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si aparitiei eventualelor dificultati de urinare.
Dupa o anumita varsta, in functie si de individ, au tendinta de a depune tartru dentar, cu predilectie pe molari si carnasiere.
Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.
In concluzie, o alimentatie echilibrata, apa proastata, controalele medicale regulate, vaccinarile periodice si multa dragoste sunt ingredientele unei retete care va asigura sanatatea companionului dumneavoastra.
Speranta de viata a Ragdoll-ului este de circa 15-20 ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu