Caviarul românesc



Caviarul trezește instincte pavloviene, fantezii culinare, indică vreo ocazie specială și atentează la o porție consistentă din bugetul pentru hrană. Cât știm însă despre soarta caviarului românesc și a prețioaselor specii de sturion care-l furnizează?
Marea Neagră și Bazinul Dunării sunt printre ultimele regiuni cu populații viabile de sturioni, iar până de curând, România și Bulgaria erau printre primii 10 exportatori de caviar din lume. Pescuitul intensiv a dus la prăbușirea cantității de sturioni prinși: între anii 1940 și 1995, capturile au scăzut de la 1144 tone la mai puțin de 8 tone. Cinci din cele șase specii de sturioni originare din Dunăre au fost incluse pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specii foarte periclitate.
Braconajul e greu de ținut în frâu. Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură are o misiune dificilă în condițiile în care personalul și dotările pentru monitorizare sunt insuficiente, iar prețul combustibilului  pentru o navigare frecventă a Dunării este ridicat. Lipsa de sincronizare legislativă dintre România și Bulgaria a dus la continuarea comerțului ilegal cu caviar din ultimii ani - țara noastră a implementat prohibiția în 2006 (valabilă până la sfârșitul lui 2015), în timp ce vecinii noștri ne-au urmat exemplul abia în 2011. Rațiunile economice adâncesc problema: pescarii nu văd alte surse de venit cu excepția pescuitului, deși o mare parte dintre ei cred că stocurile de sturioni sunt în declin.
Pe 18 iunie 2013, WWF România a lansat proiectul Life+ „Acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare privind supraexploatarea sturionilor din Dunăre, în România și Bulgaria“. Această campanie se bazează pe studiul realizat de WWF  și TRAFFIC, „Comerțul ilegal cu caviar în Bulgaria și România“, care subliniază principalele statistici și amenințări ale traficului ilicit asupra ultimelor specii de sturioni sălbatici din Europa. În plus, investigația a identificat  nevoia de informare a consumatorilor care, în general, nu știu să facă diferența între caviarul legal și cel ilegal.

Vezi beneficii miere de manuka originala sau afla proprietati miere manuka originala!

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată de WWF că personal, dorește continuarea prohibiției la pescuitul de sturioni, dar că problema trebuie tratată și la nivel regional și european, dar și la nivelul publicului și al compensațiilor financiare care ar trebui acordate pescarilor afectați.

natgeo.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu