Ouale sunt o sursa delicioasa de vitamine din complexul B, nutrienti
si proteine. Desi sunt numeroase controverse in jurul oului,
nutritionistii spun ca dietele care contin ou sunt sanatoase. Mai mult,
un studiu a urmarit efectele asupra organismului ale unui mic dejun cu
ou, ale unui mic dejun cu cereale si a lipsei micului dejun. S-a
constatat astfel ca micul dejun care continea ou ajuta la reducerea
poftei de dulce sau de alimente grase peste zi.
Iata 6 lucruri pe care nu le stiai despre oua, reiesite din studii realizate in diverse colturi ale lumii.
1. Galbenusul de ou ajuta la dezvoltarea creierului
Vitaminele din complexul B continute de galbenusul de ou sunt
asociate cu o functionare neurologica mai buna si cu reducerea
inflamatiilor. De asemenea, potrivit dr. Drew Ramsey, medic psihiatru,
daca femeia insarcinata consuma oua, colina – substanta continuta de
galbenus – ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului. In plus, sustine
Ramsey, galbenusul ajuta la eliberarea in organism a unor
neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si norepinefrina.
2. Ouale sunt proteinele “perfecte”
Cand vine vorba despre proteine, ouale sunt “mina de aur”. Proteinele
din ou sunt foarte usor absorbite de organism, si ajuta la construirea
muschilor, sunt de parere dr. Cynthia Sass si Jeff Volek.
3. Gaina batrana…
Cand vine vorba despre calitatea oului, varsta gainii este foarte
importanta. Astfel, cercetatorii au descoperit ca ouale de la gainile
mai mici de 28 de saptamani si mai batrane de 97 de saptamani nu mai au
aceleasi calitati nutritive precum ouale de la gaini de varsta medie.
4. Ce ne “spune” culoarea galbenusului?
Chiar daca nu dati importanta acestui aspect, specialistii spun ca
galbenusul transmite diferite informatii, prin culoarea lui. Potrivit
acestora, culoarea galbenusului nu releva cat de sanatos este oul, ci
cat de sanatoase sunt gainile. Cele crescute cu iarba si cereale dau oua
cu galbenusuri de o culoare intensa, intrucat alimentatia gainii
contine carotenoide.
5. Albus tulbure vs. albus limpede
Daca credeti ca un albus limpede este mai sanatos, va inselati. De
fapt, oul proaspat are albusul laptos, opac, iar pe masura ce se
invecheste, acesta devine mai lichid si mai limpede.
6. Ou alb sau ou rosiatic?
Culoarea cojii nu are nicio importanta in ceea ce priveste calitatea oului. Are legatura doar cu rasa de gaini care l-a facut.
sfatulparintilor.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu