Recuperarea datelor din Revisal


Angajatorii care pierd datele din Registrul electronic de evidenta a salariatilor pot sa recupereze, incepand cu 7 iunie, informatiile din Revisal de la inspectoratul teritorial de munca unde se afla in evidenta, potrivit unei informari a Inspectiei Muncii. Facilitatea pusa la dispozitia angajatorilor pare sa fie valabila doar in teorie, pentru ca in practica situatia difera de la un inspectorat teritorial de munca la altul.

Potrivit HG 500/2011 care reglementeaza Registrul electronic al salariatilor, angajatorul este obligat sa pastreze datele din Revisal pentru o perioada de timp indelungata, iar periodic trebuie sa salveze informatiile din aplicatia informatica pe un suport de stocare extern, astfel incat sa aiba acces la ele si pe viitor.
Daca se intampla ca angajatorul sa isi piarda informatiile din Revisal fie pentru ca nu a salvat baza de date, fie pentru ca pierdut suporturile pe care salvase datele, poate, in teorie, sa le recupereze de la inspectoratul teritorial de munca de care apartine, potrivit informarii Inspectiei Muncii.
Procedura difera in functie de marimea firmelor solicitante, astfel incat, in cazul angajatorilor medii sau mari, baza de date poate fi trimisa in format electronic, in timp ce angajatorii de dimensiuni mici pot primi de la inspectorat un document pe suport hartie, pe care vor fi nevoiti sa il introduca manual in Revisal.
In informarea data publicitatii la inceptul lunii iunie, Inspectia Muncii nu a precizat care sunt tarifele care se aplica pentru recuperarea datelor si nici cat dureaza procesul.
Ce spun specialistii in salarizare
La solicitarea noastra, Mitel Spataru, Tax Manager Finexpert, a declarat ca, potrivit prevederilor legale, tarifele practicate pentru recuperarea datelor din Revisal sunt unitare si nu difera in functie de marimea companiilor.
Mitel Spataru a explicat ca taxele se aplica in baza Ordinului Ministerului Muncii 363/2010 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestatiilor de servicii in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii.
Astfel, conform art. 3, punctul 10 din acest act normativ:
Furnizarea datelor din Registrul general de evidenta a salariatilor pentru refacerea continutului sau la angajator, prin preluarea informatiilor din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii, conform Hotararii Guvernului nr. 161/2006, cu modificarile ulterioare este de 50 lei/registru de cel mult 1 MB, plus 10 lei pentru fiecare MB suplimentar.
Opinia lui Spataru este impartasita si de Maria Cojocariu, Manager Salarizare in cadrul companiei Accace, care a precizat si ea ca reglementarile legale nu fac distinctie intre firme mici sau medii, ci singurele diferente se raporteaza la marimea bazelor de date.
Mitel Spataru de la FinExpert a mai mentionat ca tariful pentru eliberarea de certificate/adeverinte de la inspectoratele teritoriale de munca este de 40 lei/document, conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996 si a Ordonantei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale.
De asemenea, potrivit Hotararii Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor si a Ordonantei Guvernului nr. 33/2002, eliberarea de certificate cu informatii extrase din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii cu registrele generale de evidenta a salariatilor depuse de angajatori se taxeaza cu 10 lei/persoana.
Referitor la durata intregului proces de recuperare a bazelor de date din Revisal, informatiile sunt la fel de neclare.
Comunicarea emisa de seful Inspectoratului Muncii, inspectorul general de stat, Ciprian Dragomir, nu precizeaza un termen pentru recuperarea bazei de date, insa contine asigurarea ca imediat ce institutia va intra in posesia acesteia o va pune la dispozitie solicitantului.
Totusi, Maria Cojocariu de la Accace a mentionat ca, potrivit instructiunilor afisate pe pagina web a Inspectoratului de Munca Dambovita, termenul mediu pentru recuperarea bazei de date este de o zi.
In teritoriu, "cate bordeie, atatea obiceie"
Potrivit unui sondaj telefonic realizat de Avocatnet.ro aleatoriu in cateva judete din tara, informatiile anuntate de Inspectia Muncii sunt aplicate in mod diferit de catre inspectoratele teritoriale de munca. Daca unele ITM-uri aplica un tarif de 50 de lei pentru recuperarea datelor, altele nu percep taxe, in timp ce la un inspectorat, reprezentantii sustin chiar ca datele din Revisal nu mai pot fi deloc recuperate de angajatori.
De exemplu, ITM Cluj aplica o taxa de 50 lei pentru recuperarea bazei de date in format electronic, in baza Ordinului Ministerului Muncii 363/2010.
In schimb, la Bacau recuperarea bazelor de date nu presupune niciun cost pentru angajatorii medii sau mari, ci doar pentru cei de dimensiuni mici, care trebuie sa plateasca 10 lei pentru fiecare salariat, ale carui date au fost pierdute.
Cei de la ITM Arad ne-au spus ca aplica un tarif de "50-60 lei" pentru baza de date electronica, iar pentru fiecare 3 MB depasit, angajatorul trebuie sa achite 10 lei in plus.
La ITM Sibiu nu se aplica deocamdata nicio taxa, iar reprezentantii inspectoratul ne-au declarat ca nu garanteaza ca procesul de recuperare a datelor va functiona.
Cea mai mare surpriza a venit din judetul Arges, cei de la inspectorat precizandu-ne ca angajatorii nu isi mai pot recupera deloc informatiile pierdute din Registrul electronic de evidenta a salariatilor.
AvocatNet.ro a solicitat un punct de vedere oficial si de la Inspectia Muncii referitor la practica neunitara de la nivelul ITM-urilor locale, insa autoritatea nu a oferit momentan niciun raspuns. 
Ce pasi trebuie urmati in teorie pentru recuperarea datelor?
Potrivit comunicarii publicate de Inspectia Muncii pe pagina ei de internet, angajatorii medii sau mari trebuie sa prezinte inspectoratului teritorial de munca un dosar care sa cuprinda:
• Cerere de recuperare a bazei de date
• Copie dupa certficatul de inmatriculare a societatii
• Imputernicire semnata si stampilata, daca persoana care solicita recuperarea bazei de date nu este reprezentatul legal al angajatorului
• Copie dupa actul de identitate al persoanei imputernicite.
Dupa depunerea documentelor, inspectoratul teritorial de munca va transmite solicitarea catre Inspectia Muncii si imediat ce va primi baza de date, o va pune la dispozitia angajatorului.
Atentie! Daca persoana care primeste baza de date de la ITM este alta decat reprezentatul legal al societatii, este obligatoriu ca, la primire, ea sa prezinte o imputernicire semnata si stampilata si o copie dupa actului ei de identitate.
Angajatorii de mici dimensiuni vor primi documentul "Raport angajator". Informatiile din acest raport vor fi utilizate pentru recrearea bazei de date din Revisal, prin reintroducerea informatiilor, "respectand in mod riguros identificatorii specifici fiecarei unitati – CUI, categorie, forma, juridica, forma de organizare, nivel de infiintare pentru angajator, CNP pentru salariat, numar si data incheiere contract", potrivit informatiilor de la Inspectia muncii.

avocatnet.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu