Sfaturi anti ţânţari pentru tine şi copilul tău


sfatulparintilor.ro - sfaturi anti tantari - credit foto Muhammad Mahdi Karim
Când vine vara, nu e om care să nu fie în căutarea sfaturilor anti ţânţari. Nesuferitele insecte ne pun pe toţi pe jar, iar în această vară parcă mai mult ca niciodată, aşa că oricând sunt binevenite câteva soluţii anti ţântari ca să o scoatem la capăt.


Primul lucru care vă vine în minte este repelentul. Însă sunt mulţi oameni care se feresc de soluţiile chimice.
Iată mai jos câteva remedii naturale anti ţânţari.


Sfatul anti ţânţari #1: Foloseşte ulei de citronella, scorţişară sau castor

Mirosul acestor uleiuri esenţiale îi pune pe fugă pe ţânţari. La fel şi uleiul de lămâie cu eucalipt. Mai poţi încerca uleiul de arbore de ceai.

Fie că arzi lumânări care au la bază aceste uleiuri, fie că utilizezi uleiul într-un recipient special, mirosul va alunga nesuferitele insecte. O altă soluţie este să freci pe piele rămurică de citronella.


Sfatul anti ţânţari # 2: Poartă haine lejere

Deşi ţi se poate părea că n-au legătură hainele cu ţânţarii, ei bine au. Tânţarii sunt atraşi de corpurile calde şi de mirosul de transpiraţie. Aşadar, este indicat să porţi haine lejere, care nu îţi încing corpul. Unele cercetări spun că ţânţarii par a fi atraşi de culorile roşu, albastru şi negru. Şi poate ar fi mai bine să le ocoleşti pe timpul verii.
Mai mult, este indicat să nu te dai cu odorizante. Chiar dacă vrei să maschezi mirosul de transpiraţie care oricum atrage ţânţarii, mirosul de parfum îi atrage şi mai mult.


Sfatul anti ţânţari # 3. Foloseşte plasele de ţânţari

Este indicat ca în sezonul cald să-ţi pui la ferestre şi uşi plase anti ţânţari. Chiar şi la pat este bine să-ţi confecţionzi un dispozitiv care să îţi permită să ataşezi plase asemeni unui baldachin.


Sfatul anti ţânţari # 4: Stai în casă când ţânţarii sunt afară

Evită să ieşi afară pe înserat sau noaptea. Atunci ţânţarii ies la „vânătoare”. Şi dacă, totuşi, te rişti, îmbracă haine şi pantaloni lungi. Nu te îmbrăca în tricou sau pantaloni scurţi pentru că vei fi o ţintă sigură.


Sfatul anti ţânţari # 5: Atenţie la bălţi şi tunde gazonul
Dacă stai la curte sau chiar la bloc, evită să uzi peluza până la refuz. Dacă ai animal de curte, goleşte-i recipientul de apă şi pune tot timpul apă proaspătă. Orice baltă, cât de mică, poate fi locul ideal de înmulţire a ţântarilor. Chiar şi farfurioarele de sub ghivecele de plante pot fi un paradis al nesuferitelor insecte
De asemenea, tunde cât mai scurt iarba de pe peluză. Ţânţarii se pot ascunde şi înmulţi foarte uşor.


Şi dacă, totuşi,  tu sau copilul tău aţi fost victima ţânţarilor, iată câteva remedii pentru pişcăturile acestora.

- Pune gheaţă pentru a preveni umflăturile şi mâncărimile.
- Aplică o loţiune care să reducă mâncărimile.
- Evită să te scarpini pentru că rănile se pot infecta.

Sună imediat medicul pentru cel mai mic semn de infecţie (roşeaţă, umflătură, puroi sau dacă zona este fierbinte la atingere), dacă faci temperatură, ai stări de greaţă, vomă şi dureri de cap.
 
sfatulparintilor.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu