Inchizitia catolica


Inchizitia catolica a avut patru manifestari diferite:

Inchizitia catolica medievalã (1231-secolul al-XVI-lea)
Inchizitia catolica spaniolã (1478-1834)
Inchizitia catolica portughezã (1536-1821)
Inchizitia catolica romana (1542 - c. 1860)

Datorita obiectivului sau, de combatere a ereziei, Inchizitia catolica avea jurisdictie numai asupra membrilor botezati ai Bisericii (cuprindeau marea majoritate a populatiei in tarile catolice). Cu toate acestea, Inchitia catolica incerca sa condamne si non-crestinii pentru blasfemie. Inchizitia catolica, desi nu era de acord cu alte religii, le oferea tuturor posibilitatea convertirii sau parasirii tarii. Inchizitia catolica medievala s-a desfasurat in Italia si in sudul Frantei. Inchizitia catolica medievala a fost relativ pasnica, urmarea prinderea si pedepsirea ereticilor. Inchizitia catolica medievala este cea care a judecat celebrul caz al Ioanei D'Arc. Insa, in cazul acesta procesul a fost unul politic. Inchizitia doar a judecat cazul, Ioana D'Arc fusese deja acuzata de erezie.

Inchizitia catolica spaniola a fost infiintata de catre regele Ferdinand al-II-lea de Aragon si de regina Isabella a Castiliei in 1478. Inchizitia catolica spaniola functiona in Spania, dar si in teritoriile si coloniile Spaniei. Inchizitia catolica spaniola s-a focalizat pe maurii care populau aceste teritorii. Cei care nu acceptau convertirea la religia catolica si nici parasirea tarii erau intai torturati si apoi omorati. Vreme de aproape trei secole si jumatate, Inchizitia catolica spaniola:
a ars de viu 35.000 de indivizi
19.000 de indivizi au fost arsi dupa ce au fost ucisi (in efigie)
29.000 de indivizi au fost condamnati la inchisoare pe viata,
5.000.000 de indivizi exilati, ei si familiile lor (aproape toti mauri si evrei)
20.000 de indivizi torturati si ruinati.
Daca ar fi ales convertirea, Inchizitia catolica ar fi pedepsit acesti indivizi astfel:
-posturi si participarea la slujbe intr-un colt al bisercii, stand cu o lumanare in mana si descult.
-opere de binefacere, pelerinaje in locuri sfinte, zidirea unei biserici
-purtarea unor obiecte de imbracaminte specifice sau a unui semn distinctiv pe haine.
-amenzi
-confiscarea bunurilor
-inchisoare pe un timp determinat.
Toate aceste pedepse se dadeau in functie de gravitatea faptelor. Pedepsele aplicate in cazul acesta de catre Inchizitia catolica nu sunt atat de grave. Inchizitia catolica spaniola era folosita si pentru sprijinirea puterii regale, iar puterea regala isi apara propriile interese. Asadar, cine au fost mai aprigi Inchizitia catolica sau regalitatea? Din ordinul cui se executau pedepsele, din ordinul Bisericii sau din ordinul regelui si reginei?

La 4 decembrie 1808, Napoleon Bonaparte suprima Tribunalul Inchizitiei in Spania, ca atentand la suveranitatea regala. Astfel, Inchizitia catolica spaniola isi incepe sfarsitul.
Biserica si Inchizitia catolica portugheza nu au fost la fel de dure si de sangeroase ca Inchizitia catolica spanioala. Inchizitia catolica portugheza a urmarit in general evreii. Intre 1540 si 1794, Inchizitia catolica din Portugalia a ars 1175 de persoane si 633 de persoane in efigie si a impus (prin tortura) pocainta a 29.590 de persoane. Averile evreilor pedepsiti au fost capturate si folosite de catre Inchizitia catolica.
Inchizitia catolica romana a fost stabilita de catre sfantul Scaun in a doua jumatate a secolului XVI. Persoanele pedepsite de catre Inchizitia catolica romana erau acuzate de erezie, vrajitorie, imoralitate, blasfemie etc. De asemenea, Inchizitia catolica romana mai pedepsea si evreii si maurii care nu se convertau. Inchizitia catolica romana a acoperit intreaga peninsula italiana, sudul Frantei (inclusiv Avignon), dar si Malta si alte zone ale Europei. Inchizitia catolica romana pedepsea indeosebi actele de erezie. Ereziile din acea perioada afectau viziunea corecta a oamenilor asupra Bisericii. Ca si in prezent, existau multe secte si ideologii care defaimau imaginea lui Dumnezeu si a Bisericii. Sa fi incercat Inchizitia catolica aducerea pe cai mai bune a omenirii?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu