Urzica - proprietati

Zilele trecute, o prietena mi-a recomandat o cura cu ceai de urzica. Zicea dansa, ca ajuta la multe afectiuni, inclusiv circulatia sangelui. Am gasit pe net, un articol interesant, despre urzica. 
Consumata ca aliment sau preparata sub forma de ceai, macerat sau tinctura, urzica are proprietati diuretice, hemostatice, emoliente si expectorante, antiseptice, hipoglicemiante (in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole scade zaharul din sange la diabetici), depurative etc.

Activeaza circulatia sangelui si elimina clorurile si acidul uric din organism, influentand favorabil combaterea reumatismului si a gutei. Este, totodata, un foarte bun vitaminizant, de aceea se recomanda suferinzilor de anemie. De asemenea, frunzele de urzica sunt folosite in tratarea bolilor renale, ajutand la dizolvarea si eliminarea nisipului din rinichi. Datorita vitaminei K, ceaiul din frunze de urzica are insusirea de a opri hemoragiile si, de aceea, se recomanda in tratamentul menstruatiilor abundente si neregulate sau al hemoragiilor uterine dupa nastere. 


Extern, urzica este indicata in tratamentul hemoroizilor hemoragici, al ranilor greu vindecabile si al ulcerului varicos. Intern, urzica se utilizeaza sub forma de infuzie obtinuta dintr-o lingura de frunze maruntite la o cana de apa clocotita. Se beau trei cani pe zi. Pentru uzul extern se prepara o infuzie concentrata din 20 g frunze maruntite la o cana de apa clocotita si se foloseste sub forma de bai sau comprese. Tinctura din radacina de urzica se utilizeaza in lotiuni, in amestec cu alte plante, si contra caderii parului.

S-a dovedit, de asemenea, ca un extract uscat din radacina de urzica scade semnificativ SHBG (sexual hormone binding globulin) serica, globulina ce inactiveaza hormonii androgeni si care, la varstnici, se gaseste in concentratie mai mare.
Urzica alba – numita si urzica moarta – nu se utilizeaza in alimentatie, dar este deosebit de apreciata ca remediu terapeutic. Se foloseste planta inflorita, proaspata sau uscata la umbra, sau numai florile, in infuzie obisnuita, cu o lingurita de planta la o cana cu apa clocotita (pentru administrare interna) sau 50 g planta la 1 l de apa pentru bai, gargare, clisme si comprese. Aceste remedii ajuta in bolile aparatului genital si urinar, in cazuri de dismenoree, leucoree si hipertrofie. Ceaiul de urzica moarta este util in bolile cailor respiratorii si in lacele gastro-intestinale. Pentru ca este usor sedativ, ajuta in insomnii ocazionale cauzate de stres (Sanatate pentru trup si suflet).

Prietena mea, a spus ca de abia asteapta, sa puna in gradina urzica. 

Mai multe detalii despre urzica si remediile sale, gasiti aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu