Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este cea mai importanta si frecventa tumora pulmonara. Este un cancer epitelial, originar in epiteliul glandular bronsic. Cancerul pulmonar este mai frecvent la barbati (ocupa primul loc), iar la femei se situeaza pe locul trei, dupa cancerul de san si genital.

cancerul pulmonar

CANCERUL PULMONAR – CAUZE SI FACTORI FAVORIZANTI

  • Fumatul este factorul de risc major implicat in aparitia cancerului bronsic. Riscul este acumulat cu doza cumulativa de tigarete (numarul si tipul de tigarete, numarul de pachete pe an). 
  • Factorii profesionali si industriali: expunerea prelungita (in medie, 10-15 ani) la azbest in situatia muncitorilor din constructii; azbestul creste riscul pana la 90% de dezvoltare a cancerului pulmonar. Deasemenea, riscul este mai mare pentru cei ce dezvolta o fibroza pulmonara azbestoida; expunerea la radiatii in minele de uraniu, radiu; 
  • Expunerea la poluanti: crom, nichel, fier, arsenic, cresc riscul de cancer pulmonar in asociere cu fumatul. 
  • Poluarea atmosferica. 
  • Cancerul bronsic are un risc crescut de aparitie la persoanele cu bronsite cronice, bronsiectazii, BPOC.

MANIFESTARI ALE CANCERULUI PULMONAR

  1. tuse persistenta;
  2. rezistenta la antitusive;
  3. modificarea caracterului tusei la un bronsic si un mare fumator;
  4. modificarea aspectului calitativ si cantitativ al sputei;
  5. hemoptizia in cantitate mica, repetata la un bronsic cronic si mare fumator;
  6. dispneea, manifestare tardiva este rezultatul unei obstructii sau compensii de bronsie mare;
  7. wheezingul (suieratura respiratorie) localizat – in caz de obstructie bronsica, incompleta;
  8. durerea toracica;
  9. subfebrilitatea;
  10. fatigabilitate;
  11. scadere ponderala;
  12. sindromul de condensare de tip pneumonic;
  13. evolutie prelungita a unei pneumonii;
  14. sindrom de atelectazie;
  15. sindrom lichidian pleural;

CANCERUL PULMONAR – DIAGNOSTIC SI INVESTIGATII UTILE

  • Diagnosticul cancerului este histologic; citologia sputei are valoare diagnostica in 80% din cazuri cu localizsare centrala si numai in 20%cu localizare periferica;
  • Examenul lichidului pleural este pozitiv in 40-50% dintre cazurile cu interesare pleurala secundara.
  • Biopsia pleurala cu citologia lichidului pleural stabilesc diagnosticul in 80% de cazuri cu interesare maligna.
  • Radiologia. Majoritatea pacientilor prezinta modificari radiologice precum: marirea hilului pulmonar, formatiune tumorala, atelectazii, infiltrate pulmonare, revarsate pleurale. Mai rar: mase tumorale multiple, condensari si extensie la peretele toracic.

TRATAMENTUL CANCERULUI PULMONAR

  • Interventii chirurgicale.
  • Radioterapie.
  • Chimioterapie.
La persoanele de peste 35 de ani se recomanda rezectia nodulilor, exceptie fac calcificarile caracteristice leziunilor benigne sau stabilirea imaginilor radiologice timp de 2 ani.

corpul-uman.com

Sfaturi anti ţânţari pentru tine şi copilul tău


sfatulparintilor.ro - sfaturi anti tantari - credit foto Muhammad Mahdi Karim
Când vine vara, nu e om care să nu fie în căutarea sfaturilor anti ţânţari. Nesuferitele insecte ne pun pe toţi pe jar, iar în această vară parcă mai mult ca niciodată, aşa că oricând sunt binevenite câteva soluţii anti ţântari ca să o scoatem la capăt.


Primul lucru care vă vine în minte este repelentul. Însă sunt mulţi oameni care se feresc de soluţiile chimice.
Iată mai jos câteva remedii naturale anti ţânţari.


Sfatul anti ţânţari #1: Foloseşte ulei de citronella, scorţişară sau castor

Mirosul acestor uleiuri esenţiale îi pune pe fugă pe ţânţari. La fel şi uleiul de lămâie cu eucalipt. Mai poţi încerca uleiul de arbore de ceai.

Fie că arzi lumânări care au la bază aceste uleiuri, fie că utilizezi uleiul într-un recipient special, mirosul va alunga nesuferitele insecte. O altă soluţie este să freci pe piele rămurică de citronella.


Sfatul anti ţânţari # 2: Poartă haine lejere

Deşi ţi se poate părea că n-au legătură hainele cu ţânţarii, ei bine au. Tânţarii sunt atraşi de corpurile calde şi de mirosul de transpiraţie. Aşadar, este indicat să porţi haine lejere, care nu îţi încing corpul. Unele cercetări spun că ţânţarii par a fi atraşi de culorile roşu, albastru şi negru. Şi poate ar fi mai bine să le ocoleşti pe timpul verii.
Mai mult, este indicat să nu te dai cu odorizante. Chiar dacă vrei să maschezi mirosul de transpiraţie care oricum atrage ţânţarii, mirosul de parfum îi atrage şi mai mult.


Sfatul anti ţânţari # 3. Foloseşte plasele de ţânţari

Este indicat ca în sezonul cald să-ţi pui la ferestre şi uşi plase anti ţânţari. Chiar şi la pat este bine să-ţi confecţionzi un dispozitiv care să îţi permită să ataşezi plase asemeni unui baldachin.


Sfatul anti ţânţari # 4: Stai în casă când ţânţarii sunt afară

Evită să ieşi afară pe înserat sau noaptea. Atunci ţânţarii ies la „vânătoare”. Şi dacă, totuşi, te rişti, îmbracă haine şi pantaloni lungi. Nu te îmbrăca în tricou sau pantaloni scurţi pentru că vei fi o ţintă sigură.


Sfatul anti ţânţari # 5: Atenţie la bălţi şi tunde gazonul
Dacă stai la curte sau chiar la bloc, evită să uzi peluza până la refuz. Dacă ai animal de curte, goleşte-i recipientul de apă şi pune tot timpul apă proaspătă. Orice baltă, cât de mică, poate fi locul ideal de înmulţire a ţântarilor. Chiar şi farfurioarele de sub ghivecele de plante pot fi un paradis al nesuferitelor insecte
De asemenea, tunde cât mai scurt iarba de pe peluză. Ţânţarii se pot ascunde şi înmulţi foarte uşor.


Şi dacă, totuşi,  tu sau copilul tău aţi fost victima ţânţarilor, iată câteva remedii pentru pişcăturile acestora.

- Pune gheaţă pentru a preveni umflăturile şi mâncărimile.
- Aplică o loţiune care să reducă mâncărimile.
- Evită să te scarpini pentru că rănile se pot infecta.

Sună imediat medicul pentru cel mai mic semn de infecţie (roşeaţă, umflătură, puroi sau dacă zona este fierbinte la atingere), dacă faci temperatură, ai stări de greaţă, vomă şi dureri de cap.
 
sfatulparintilor.ro

Infrumusetare

Solutii simple pentru ritualul zilnic de infrumusetare

In prezent, ritualul de infrumusetare a ajuns sa detina la modul foarte serios statutul de stiinta, fiind de nepermis pentru o femeie moderna sa nu stapaneasca notiunile de baza ale acestei placute indeletniciri unde rutina si experienta reusesc sa imprime foarte exact toti pasii necesari de urmat cu singura conditie ca acesti pasi sa fi fost deprinsi de la cineva bine initiat in tainele stiintei frumosului. Partea cea mai buna atunci cand ne referim la infrumusetare este ca tot acest proces ramane perfectibil, an de an noi descoperind acest lucru cand urmarim indeaproape scena modei internationale si ramanem uluite de propunerile stilistilor profesionisti, unele de mare efect si preluate imediat printre standardele noastre de frumusete, iar altele ceva mai putin inspirate si uitate repede de iubitoarele de frumos.
Ceea ce nu se va schimba insa niciodata atunci cand vine vorba de frumusete este chiar organismul nostru si problemele pe care le intampina acesta odata cu trecerea vremii, mai ales aici avand cu toate nevoie de solutii ingenioase pentru a trece mereu drept atragatoare, dar si atat de tinere pe cat este posibil cu mijloacele puse la dispozitia noastra de piata de cosmetice si de maiestria specialistilor in rejuvenare si infrumusetare.

Cele mai frecvent intalnite astfel de impasuri pentru ritualul nostru zilnic de infrumusetare ne sunt tuturor familiare, fiecare dintre noi incercand sa le rezolvam intr-un fel sau altul, uneori cu mare succes, iar alteori aparandu-ne pur si simplu peri albi din cauza dificultatilor pe care le intampinam atunci cand incercam sa le eliminam de pe lista noastra neagra.

1. Pielea uscata, de exemplu, este in cele mai multe cazuri un rezultat al lipsei de hidratare a organismului, responsabila pentru aceasta putand fi propria noastra neglijenta, dar si alti factori care nu mai depind de noi precum clima, boala sau inaintarea in varsta. Pentru a reusi totusi sa combatem acest aspect daunator pentru frumusetea noastra va fi nevoie in primul rand sa marim consumul nostru zilnic de apa la cote normale si, ulterior, sa apelam si la produse cosmetice de calitate cu rol in hidratarea corecta a tenului si a pielii.

2. Problemele legate de parul nostru vin pe locul imediat urmator, si aici putandu-se discuta uneori despre neglijenta si lipsa de hidratare, dar de asemenea si de prezenta unor boli ascunse ale organismului nostru precum si de influenta factorilor de mediu sau a inaintarii in varsta. Pentru a ne lupta cu succes cu asemenea probleme (rarirea si caderea parului, matreata, piele uscata a scalpului, fire despicate etc.) va fi nevoie sa consumam si in acest caz mai multa apa, dar si sa apelam la cosmetice cu rol in hidratarea si remineralizarea firelor de par. Protectia adecvata impotriva soarelui, vantului si a altor factori de mediu potrivnici este de asemenea obligatorie. Nu in ultimul rand, rarirea sedintelor de colorare a parului si recurgerea constanta la produse cu ingrediente naturale va fi de bun ajutor pentru un par mai frumos si mai bogat.

3. La polul opus lipsei de hidratare vom gasi un alt inamic al frumusetii, transpiratia, care si aceasta are un rol deosebit de distrugator atat pentru pielea cat si pentru sanatatea noastra in general. Un rezultat al efortului fizic, al vremii toride, dar si a stresului crescut, transpiratia afecteaza in mod indiscutabil atat frumusetea tenului cat si pe aceea a pielii in general si trebuie combatuta nu printr-o reducere nesanatoasa a consumului de apa, cum mai cred unele persoane, ci prin evitarea factorilor de stres, prin schimbarea deasa a lenjeriei si igiena desavarsita (dusuri cu apa calduta, dar niciodata cu apa fierbinte!) si, in sfarsit, prin utilizarea unor cosmetice de calitate cu rol dublu, hidratant si de eliminare a mirosului neplacut. Uneori, transpiratia in exces ascunde si o afectiune mai serioasa si va fi necesara acum prezentarea de urgenta la medicul specialist.

4. Petele de piele si alte imperfectiuni care pot aparea odata cu inaintarea in varsta sunt de cele mai multe ori rezultatul direct al neglijentei noastre, factorii care pot declansa astfel de probleme ale pielii fiind diversi, de la expunerea prelungita la soare si pana la expunerea la diversi agenti chimici, ignorarea exfolierii pielii ca parte din ritualul nostru de infrumusetare sau, mai rar, factori de ordin genetic sau clima nefavorabila. Solutia pentru acest tip de probleme este relativ simpla si consta in introducerea exfolierii corecte a pielii pe baze zilnice, astfel petele de piele sau alte probleme similare putand sa dispara in relativ scurta vreme.

5. Buzele crapate sau uscate sunt o alta piedica in calea frumusetii noastre desavarsite, in aceasta situatie fiind de acuzat frigul precum si lipsa de protectie adecvata impotriva vantului. Soarele de asemenea are un cuvant greu de spus, iar solutia pentru aceasta problema include desigur o protectie suplimentara a buzelor prin apelul la cosmetice cu rol in hidratarea si remineralizarea buzelor precum si evitarea substantelor si alimentelor cu rol iritant. Suplimentar, cosmeticele pentru exfolierea periodica a buzelor vor ajuta simtitor la obtinerea unei guri atragatoare, cu buze sanatoase si catifelate.


flu.ro

Omul cu 11 JOBURI

El este David Day, omul cu 11 JOBURI

Daca s-ar inventa un cantec despre cel mai harnic britanic, refrenul s-ar referi la David Day, un tanar cu ambitie (foarte multa ambitie!).
La varsta de 21 de ani - intr-un moment in care peste un milion de tineri britanici nu muncesc, nici nu urmeaza vreo facultate si se feresc de cursurile de training - Day are 11 locuri de munca.

El este determinat sa-si ajute comunitatea si are cinci joburi platite si sase de voluntariat; uneori, lucreaza 60 de ore pe saptamana.



Joburile sale platite sunt cele de asistent vanzari la Primark, steward la Notts County Football Club, supraveghetor la o gradinita si doua joburi in tot atatea cluburi after-school, care ii “consuma” 40 de ore pe saptamana.

Cu toate acestea, gaseste timp sa fie voluntar in cadrul unui grup de tineri si un centru pentru copii, preda lectii de badminton si fotbal, ii ajuta pe cei de la St John Ambulance si sustine cursuri de prim ajutor. Saptamanal, el obtine din aceste activitati doar 262 lire sterline.

Day nu se plange: “Pierd uneori numarul orelor muncite. Nu ma mai obosesc sa le numar. Trec de la un job la altul, dar imi organizez cum se cuvine timpul. As prefera sa fac anumite activitati, decat sa stau la televizor cu berea in mana. Este bine sa ai bani, dar nu imi pasa de asa ceva. Vreau as ajut oamenii”.

Day, care face voluntariat de la varsta de zece ani, a declarat ca oamenii de varsta lui ar trebui sa isi incerce aptitudinile, in acest sens. “Exista o perceptie potrivit careia tinerii nu fac nimic pe gratis; exista insa oameni de varsta mea care ii ajuta pe altii. Este frumos sa ii ajuti pe altii. As vrea sa vad mai multi voluntari, care se implica in vietile celorlalti”.

Calitatea umana a lui Day reprezinta un exemplu si pentru altii, potrivit colegilor si autoritatilor locale. George Cowcher, CEO al Camerei de Comert din Derbyshire si Nottinghamshire, il lauda pe tanarul cu 11 joburi: “Tinerii sunt deoseori demonizati in presa si exista unele stereotipuri deloc magulitoare, care ii situeaza in dezavantaj, chiar si in fata angajatorilor. David ne demonstreaza ca exista tineri talentati, ambitiosi si creativi, care ar fi o achizitie excelenta pentru orice fel de companie onesta”.

Leslie Rhodes, din cadrul Gedling Play Forum (un grup pentru copii), adauga: “David se pune la dispozitia tuturor. Munceste mai mult decat noi toti la un loc. Cand o excursie pentru copiii cu dizabilitati a ramas fara ghid, David a sarit in autobuz, pentru a-i ajuta”. Graham Atkin, presedintele Clubului de Badminton Mapperley Park, unde Day ii antreneaza pe pusti in arta badmintonului, are numai cuvinte de lauda pentru tanar: “David este un model extraordinar pentru tinerii jucatori”.

Numarul tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani care nu sunt incadrati in nicio institutie educationala, nu au un loc de munca si nici nu urmeaza un training a scazut cu 1,3% in 2013, ajungand la 1,09 milioane persoane, informeaza Daily Mail.


manager.ro

Lucruri despre oua


oua - sfatulparintilor.ro - foter_com
Ouale sunt o sursa delicioasa de vitamine din complexul B, nutrienti si proteine. Desi sunt numeroase controverse in jurul oului, nutritionistii spun ca dietele care contin ou sunt sanatoase. Mai mult, un studiu a urmarit efectele asupra organismului ale unui mic dejun cu ou, ale unui mic dejun cu cereale si a lipsei micului dejun. S-a constatat astfel ca micul dejun care continea ou ajuta la reducerea poftei de dulce sau de alimente grase peste zi.

Iata 6 lucruri pe care nu le stiai despre oua, reiesite din studii realizate in diverse colturi ale lumii.

1. Galbenusul de ou ajuta la dezvoltarea creierului

Vitaminele din complexul B continute de galbenusul de ou sunt asociate cu o functionare neurologica mai buna si cu reducerea inflamatiilor. De asemenea, potrivit dr. Drew Ramsey, medic psihiatru, daca femeia insarcinata consuma oua, colina – substanta continuta de galbenus – ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului. In plus, sustine Ramsey, galbenusul ajuta la eliberarea in organism a unor neurotransmitatori precum serotonina, dopamina si norepinefrina.
 

2. Ouale sunt proteinele “perfecte”

Cand vine vorba despre proteine, ouale sunt “mina de aur”. Proteinele din ou sunt foarte usor absorbite de organism, si ajuta la construirea muschilor, sunt de parere dr. Cynthia Sass si Jeff Volek.


3. Gaina batrana…

Cand vine vorba despre calitatea oului, varsta gainii este foarte importanta. Astfel, cercetatorii au descoperit ca ouale de la gainile mai mici de 28 de saptamani si mai batrane de 97 de saptamani nu mai au aceleasi calitati nutritive precum ouale de la gaini de varsta medie.

4. Ce ne “spune” culoarea galbenusului?

Chiar daca nu dati importanta acestui aspect, specialistii spun ca galbenusul transmite diferite informatii, prin culoarea lui. Potrivit acestora, culoarea galbenusului nu releva cat de sanatos este oul, ci cat de sanatoase sunt gainile. Cele crescute cu iarba si cereale dau oua cu galbenusuri de o culoare intensa, intrucat alimentatia gainii contine carotenoide.


5. Albus tulbure vs. albus limpede

Daca credeti ca un albus limpede este mai sanatos, va inselati. De fapt, oul proaspat are albusul laptos, opac, iar pe masura ce se invecheste, acesta devine mai lichid si mai limpede.


6. Ou alb sau ou rosiatic?

Culoarea cojii nu are nicio importanta in ceea ce priveste calitatea oului. Are legatura doar cu rasa de gaini care l-a facut.
 
sfatulparintilor.ro

Noile buletine electronice



Parlamentarii au adoptat, recent, noi reglementari in ceea ce priveste eliberarea noilor documente de identitate. Mai exact, buletinele electronice se vor elibera incepand din 1 aprilie 2014, si nu din 1 iulie 2013, asa cum era prevazut initial. 
"Pana la data de 31 martie 2014 se va realiza o platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate si punerea in circulatie a cartii electronice de identitate si a cartii electronice de rezidenta", se arata in proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta care introduce buletinele electronice adoptat recent de parlamentari.
Aceasta in conditiile in care, initial, platforma pilot trebuia realizata pana la 30 iunie 2013, iar eliberarea propriu-zisa a buletinelor urma sa inceapa in 1 iulie. 
Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, cea care a propus amanarea termenului cu un an, si-a argumentat pozitia explicand ca noile buletine vor contine si date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate. "Introducerea functionalitatii de card national de asigurari sociale de sanatate impune cu necesitate configurarea sistemului si proiectarea fluxurilor tehnice, astfel incat termenul stabilit trebuie reconsiderat", puncteaza Comisia.
Un alt amendament adoptat de parlamentari se refera la punerea in circulatie a cartilor electronice de identitate. Concret, conform noilor dispozitii, punerea in circulatie a cartii electronice de identitate se realizeaza, in mod esalonat, in termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate (si nu 6 luni, cum se prevedea initial, n.red.), pe masura asigurarii cu suportul tehnic necesar a serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.
In ceea ce priveste calendarul preschimbarilor actelor de identitate in carti electronice de identitate, si acesta a fost modificat substantial.
"Calendarul preschimbarii buletinelor de identitate, precum si a cartilor de identitate (...) se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa generalizarea activitatii de emitere a cartilor de identitate emise in conditiile legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta", se precizeaza in actul normativ citat.
Amintim ca prevederile anterioare stipulau ca toate actele de identitate eliberate pana la punerea in circulatie a cartii electronice de identitate se vor preschimba in functie de anul nasterii, pe o perioada de 3 ani, dupa cum urmeaza:
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute dupa data de 1 ianuarie 1981 se preschimba in perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimba in perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute in perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimba in perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;
  • actele de identitate eliberate persoanelor nascute pana la data de 31 decembrie 1945 se preschimba in perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016
---
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/2012, actul normativ care introduce noile buletine de identitate, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838, din 12 decembrie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.  Desi in vigoare de jumatate de an, pentru a avea efecte pe termen nedefinit, OUG nr. 82/2012 trebuie, potrivit normelor de tehnica legislativa, sa fie aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei.
In acest context, a fost elaborat proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 82/2012, care a fost aprobat de Senat, prima camera sesizata, in luna februarie 2013. In 26 iunie, proiectul a fost adoptat si de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 233 de voturi pentru si 33 impotriva.
Avand in vedere votul final al deputatilor, proiectul si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, astfel ca pentru a intra in vigoare mai trebuie doar promulgat de presedintele Traian Basescu si publicat in Monitorul Oficial.
Conform legislatiei actuale, presedintele poate retrimite legea in Parlament, in baza unei cereri de reexaminare, acest drept putand fi exercitat o singura data. Daca se va intampla acest lucru, actul normativ isi va reincepe traseul legislativ si va trebui sa treaca, din nou, prin votul celor doua camere.
 
avocatnet.ro

Unele baterii de telefoane mobile pot exploda


Unele baterii de telefoane mobile pot exploda
Senatorul american Charles Schumer a declarat, duminica, in Manhattan, ca unele baterii de telefoane mobile se pot supraincalzi si pot exploda. El s-a referit la cele prost construite, de cele mai multe ori copiate mai mult sau mai putin fidel dupa produse originale.
Ideea de baza e ca oamenii nu trebuie sa aiba impresia ca tin o bomba cu ceas in buzunar (Schumer)
Senatorul a atras atentia ca posesorii de telefoane mobile nu ar trebuie sa cumpere baterii la superoferta, care pot fi contrafacute. A precizat ca, in ultimii doi ani, autoritatile americane au primi cel putin 60 de plangeri de la persoane care au anuntat ca bateriile lor au inceput sa fumege, au luat foc sau chiar au explodat. El a rugat Comisia pentru Siguranta Produselor destinate Consumatorilor sa analizeze problema, potrivit CBS.
"Trebuie sa muncim mai mult pentru a ne asigura ca ceea ce se vinde online sau intr-un magazin de reduceri sau in sectorul de retail corespunde standardelor", a spus si Chuck Bell, din partea Consumer Union, o organizatie nonprofit americana al carei scop este sa testeze produse, sa informeze publicul si sa apere consumatorii.
Senatorul american a amintit despre cazul unui copil de clasa a VIII-a din Minnesota care a fost ars dupa ce un telefon i-a explodat in buzunar. A mai spus si despre un barbat din Texas care si-a ranit urechea intr-un incident similar.

yoda.ro

Simptomele atacului de cord


Un simptom clasic al atacului de cord, durerea in piept, nu este relevanta pentru atacul de cord in cazul femeilor. Doar o mica parte dintre victimele femei au acest simptom. Prin urmare, este important sa stii ca atacul de cord se manifesta diferit la femei fata de barbati, pentru a-ti recunoaste simptomele in cazul in care esti in pericol.
Atacul de cord loveste mai des barbatii, dar cifrele arata ca femeile cu varste sub 55 de ani au un risc mai mare de deces atunci cand sufera un infarct, comparativ cu reprezentatii sexului opus. Motivul este acela ca la femei, durerea in piept nu este simptomul principal, de aceea ele nu cer ajutor de urgenta si, implicit, isi minimalizeaza sansele de supravietuire.  Aceasta este concluzia unui studiu recent desfasurat in 1000 de spitale din Statele Unite potrivit caruia, mai putin de jumatate dintre victimele femei ale unui infarct au avut dureri in piept care radiaza pe brat. Acesta este de fapt, simptomul comun in cazul barbatilor, promovat ca atare de literatura de specialitate fiindca majoritatea studiilor au avut la baza subiecti barbati.

Greata si oboseala sunt frecvente la femei
Daca durerea in piept este specifica barbatilor cand fac infarct, in cazul femeilor, simptomele cel mai des intalnite par sa fie greata, oboseala, dificultatile de respiratie, dureri la nivelul maxilarului, bratelor, si spatelui. Durerile care radiaza la nivelul spatelui, gatului si maxilarului sunt mult mai comune femeilor decat barbatilor. Acest tip de durere poate aparea gradual, dar si brusc, iar daca infarctul se produce in somn, durerea va poate trezi.

Heart_Blend_Secom

Durerea de stomac, un simptom comun

De multe ori, durerea de stomac care semnaleaza un atac de cord este gresit interpretata drept o problema digestiva. Acest simptom poate aparea in egala masura si la femei si la barbati. Totusi, femeile simt in mod deosebit o presiune in stomac. Aceasta este asemanatoare unei greutati imense care le apasa abdomenul, potrivit cardiologului Nieca Goldberg, director medical la Centrul pentru Sanatatea Femeii “Joan H. Tisch” din  New York, Statele Unite. De asemenea, transpiratia rece, similara celei care apare in cazul anxietatii, nu a efortului fizic, poate sa fie un indiciu pentru atacul de cord.
Daca aveti probleme cu inima, oricare dintre aceste simptome enumerate mai sus ar trebui sa va ingrijoreze. Ca sa ajutati organismul si sa evitati pe cat posibil astfel de situatii, Secom® va recomanda produsul Heart Blend™, 100 de capsule easy to swallow pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Produsul contribuie la protectia si tonifierea miocardului in tulburari de ritm cardiac (palpitatii) si in reducerea inflamatiilor muschiului cardiac si oscilatii ale tensiunii arteriale. De asemenea, ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la eliminarea lichidelor in exces. Heart Blend™ are o compozitie complexa pe baza de extracte din plante medicinale, iod si componente homeopate. Heart Blend™ are si efect antioxidant.

sfatulparintilor.ro

Recuperarea datelor din Revisal


Angajatorii care pierd datele din Registrul electronic de evidenta a salariatilor pot sa recupereze, incepand cu 7 iunie, informatiile din Revisal de la inspectoratul teritorial de munca unde se afla in evidenta, potrivit unei informari a Inspectiei Muncii. Facilitatea pusa la dispozitia angajatorilor pare sa fie valabila doar in teorie, pentru ca in practica situatia difera de la un inspectorat teritorial de munca la altul.
Potrivit HG 500/2011 care reglementeaza Registrul electronic al salariatilor, angajatorul este obligat sa pastreze datele din Revisal pentru o perioada de timp indelungata, iar periodic trebuie sa salveze informatiile din aplicatia informatica pe un suport de stocare extern, astfel incat sa aiba acces la ele si pe viitor.
Daca se intampla ca angajatorul sa isi piarda informatiile din Revisal fie pentru ca nu a salvat baza de date, fie pentru ca pierdut suporturile pe care salvase datele, poate, in teorie, sa le recupereze de la inspectoratul teritorial de munca de care apartine, potrivit informarii Inspectiei Muncii.
Procedura difera in functie de marimea firmelor solicitante, astfel incat, in cazul angajatorilor medii sau mari, baza de date poate fi trimisa in format electronic, in timp ce angajatorii de dimensiuni mici pot primi de la inspectorat un document pe suport hartie, pe care vor fi nevoiti sa il introduca manual in Revisal.
In informarea data publicitatii la inceptul lunii iunie, Inspectia Muncii nu a precizat care sunt tarifele care se aplica pentru recuperarea datelor si nici cat dureaza procesul.
Ce spun specialistii in salarizare
La solicitarea noastra, Mitel Spataru, Tax Manager Finexpert, a declarat ca, potrivit prevederilor legale, tarifele practicate pentru recuperarea datelor din Revisal sunt unitare si nu difera in functie de marimea companiilor.
Mitel Spataru a explicat ca taxele se aplica in baza Ordinului Ministerului Muncii 363/2010 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestatiilor de servicii in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii.
Astfel, conform art. 3, punctul 10 din acest act normativ:
Furnizarea datelor din Registrul general de evidenta a salariatilor pentru refacerea continutului sau la angajator, prin preluarea informatiilor din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii, conform Hotararii Guvernului nr. 161/2006, cu modificarile ulterioare este de 50 lei/registru de cel mult 1 MB, plus 10 lei pentru fiecare MB suplimentar.
Opinia lui Spataru este impartasita si de Maria Cojocariu, Manager Salarizare in cadrul companiei Accace, care a precizat si ea ca reglementarile legale nu fac distinctie intre firme mici sau medii, ci singurele diferente se raporteaza la marimea bazelor de date.
Mitel Spataru de la FinExpert a mai mentionat ca tariful pentru eliberarea de certificate/adeverinte de la inspectoratele teritoriale de munca este de 40 lei/document, conform Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996 si a Ordonantei Guvernului nr. 33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale.
De asemenea, potrivit Hotararii Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor si a Ordonantei Guvernului nr. 33/2002, eliberarea de certificate cu informatii extrase din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii cu registrele generale de evidenta a salariatilor depuse de angajatori se taxeaza cu 10 lei/persoana.
Referitor la durata intregului proces de recuperare a bazelor de date din Revisal, informatiile sunt la fel de neclare.
Comunicarea emisa de seful Inspectoratului Muncii, inspectorul general de stat, Ciprian Dragomir, nu precizeaza un termen pentru recuperarea bazei de date, insa contine asigurarea ca imediat ce institutia va intra in posesia acesteia o va pune la dispozitie solicitantului.
Totusi, Maria Cojocariu de la Accace a mentionat ca, potrivit instructiunilor afisate pe pagina web a Inspectoratului de Munca Dambovita, termenul mediu pentru recuperarea bazei de date este de o zi.
In teritoriu, "cate bordeie, atatea obiceie"
Potrivit unui sondaj telefonic realizat de Avocatnet.ro aleatoriu in cateva judete din tara, informatiile anuntate de Inspectia Muncii sunt aplicate in mod diferit de catre inspectoratele teritoriale de munca. Daca unele ITM-uri aplica un tarif de 50 de lei pentru recuperarea datelor, altele nu percep taxe, in timp ce la un inspectorat, reprezentantii sustin chiar ca datele din Revisal nu mai pot fi deloc recuperate de angajatori.
De exemplu, ITM Cluj aplica o taxa de 50 lei pentru recuperarea bazei de date in format electronic, in baza Ordinului Ministerului Muncii 363/2010.
In schimb, la Bacau recuperarea bazelor de date nu presupune niciun cost pentru angajatorii medii sau mari, ci doar pentru cei de dimensiuni mici, care trebuie sa plateasca 10 lei pentru fiecare salariat, ale carui date au fost pierdute.
Cei de la ITM Arad ne-au spus ca aplica un tarif de "50-60 lei" pentru baza de date electronica, iar pentru fiecare 3 MB depasit, angajatorul trebuie sa achite 10 lei in plus.
La ITM Sibiu nu se aplica deocamdata nicio taxa, iar reprezentantii inspectoratul ne-au declarat ca nu garanteaza ca procesul de recuperare a datelor va functiona.
Cea mai mare surpriza a venit din judetul Arges, cei de la inspectorat precizandu-ne ca angajatorii nu isi mai pot recupera deloc informatiile pierdute din Registrul electronic de evidenta a salariatilor.
AvocatNet.ro a solicitat un punct de vedere oficial si de la Inspectia Muncii referitor la practica neunitara de la nivelul ITM-urilor locale, insa autoritatea nu a oferit momentan niciun raspuns. 
Ce pasi trebuie urmati in teorie pentru recuperarea datelor?
Potrivit comunicarii publicate de Inspectia Muncii pe pagina ei de internet, angajatorii medii sau mari trebuie sa prezinte inspectoratului teritorial de munca un dosar care sa cuprinda:
• Cerere de recuperare a bazei de date
• Copie dupa certficatul de inmatriculare a societatii
• Imputernicire semnata si stampilata, daca persoana care solicita recuperarea bazei de date nu este reprezentatul legal al angajatorului
• Copie dupa actul de identitate al persoanei imputernicite.
Dupa depunerea documentelor, inspectoratul teritorial de munca va transmite solicitarea catre Inspectia Muncii si imediat ce va primi baza de date, o va pune la dispozitia angajatorului.
Atentie! Daca persoana care primeste baza de date de la ITM este alta decat reprezentatul legal al societatii, este obligatoriu ca, la primire, ea sa prezinte o imputernicire semnata si stampilata si o copie dupa actului ei de identitate.
Angajatorii de mici dimensiuni vor primi documentul "Raport angajator". Informatiile din acest raport vor fi utilizate pentru recrearea bazei de date din Revisal, prin reintroducerea informatiilor, "respectand in mod riguros identificatorii specifici fiecarei unitati – CUI, categorie, forma, juridica, forma de organizare, nivel de infiintare pentru angajator, CNP pentru salariat, numar si data incheiere contract", potrivit informatiilor de la Inspectia muncii.

avocatnet.ro

Caviarul românesc


Foto: naturepl.com/Frei/Arco/WWF-Canon
Caviarul trezește instincte pavloviene, fantezii culinare, indică vreo ocazie specială și atentează la o porție consistentă din bugetul pentru hrană. Cât știm însă despre soarta caviarului românesc și a prețioaselor specii de sturion care-l furnizează?
Marea Neagră și Bazinul Dunării sunt printre ultimele regiuni cu populații viabile de sturioni, iar până de curând, România și Bulgaria erau printre primii 10 exportatori de caviar din lume. Pescuitul intensiv a dus la prăbușirea cantității de sturioni prinși: între anii 1940 și 1995, capturile au scăzut de la 1144 tone la mai puțin de 8 tone. Cinci din cele șase specii de sturioni originare din Dunăre au fost incluse pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca specii foarte periclitate.
Braconajul e greu de ținut în frâu. Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură are o misiune dificilă în condițiile în care personalul și dotările pentru monitorizare sunt insuficiente, iar prețul combustibilului  pentru o navigare frecventă a Dunării este ridicat. Lipsa de sincronizare legislativă dintre România și Bulgaria a dus la continuarea comerțului ilegal cu caviar din ultimii ani - țara noastră a implementat prohibiția în 2006 (valabilă până la sfârșitul lui 2015), în timp ce vecinii noștri ne-au urmat exemplul abia în 2011. Rațiunile economice adâncesc problema: pescarii nu văd alte surse de venit cu excepția pescuitului, deși o mare parte dintre ei cred că stocurile de sturioni sunt în declin.
Pe 18 iunie 2013, WWF România a lansat proiectul Life+ „Acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare privind supraexploatarea sturionilor din Dunăre, în România și Bulgaria“. Această campanie se bazează pe studiul realizat de WWF  și TRAFFIC, „Comerțul ilegal cu caviar în Bulgaria și România“, care subliniază principalele statistici și amenințări ale traficului ilicit asupra ultimelor specii de sturioni sălbatici din Europa. În plus, investigația a identificat  nevoia de informare a consumatorilor care, în general, nu știu să facă diferența între caviarul legal și cel ilegal.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată de WWF că personal, dorește continuarea prohibiției la pescuitul de sturioni, dar că problema trebuie tratată și la nivel regional și european, dar și la nivelul publicului și al compensațiilor financiare care ar trebui acordate pescarilor afectați.

natgeo.ro

Lucruri pe care nu le stiai despre tantari


tantari - sfatulparintilor.ro - foter_com
Iti place sa-ti petreci timpul pe perioada verii cat mai mult in afara casei? Evident ca nu esti singurul. Doar ca temperaturile inalte si umiditatea specifice verii le priesc mult si tantarilor, insecte care ne  dau mereu de furca in anotimpul calduros. Nu numai ca am aflat din studii de specialitate ca exista peste 3000 de specii de tantari, dar am aflat si ca unele persoane sunt mai predispuse la muscaturi de tantari decat altele. Mai stim si cum trebuie sa lupti impotriva lor si iti facem cunoscute si alte neplaceri aduse de acest tip de insecte.

1. Depinde de mostenirea genetica

In functie de cat de mult si des te inteapa tantarii, trebuie sa stii ca are mare legatura cu mostenirea ta genetica. Totodata e bine sa mai stii si ca imbracamintea inchisa la culoare, caldura corpului uman si miscarile sunt toate elemente care atrag tantarii. Cu alte cuvinte, unele persoane sunt mai inclinate in mod fiziologic catre atacul tantarilor, decat altele. Un specialist in studiul acestei probleme, Joe Conlon, explica faptul ca exista peste 300 de componente sau functii pe care organismul uman le emite si care atrag tantarii. Din nefericire, nu putem face nimic sa ne schimbam propriile functii biologice, asa ca trebuie sa luptam impotriva lor cu solutiile obisnuite recomandate de medici si farmacisti.

2. Fiecare specie de tantari are propriul mod de a se hrani
Este firesc sa fie asa, intocmai ca la orice individUnele specii nu se hranesc cu sange deloc; iar alte specii nu se hranesc cu sange uman, spune Laura Sirot, biolog. De asemenea, exista specii care se hranesc numai noaptea, altele, numai pe perioada zilei. Mai stim si ca tantarii iubesc anotimpul cald. Insa exista specii care rezista foarte bine si pe perioada iernii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca multi tantari supravietuiesc fara probleme iernilor blande din zonele in care iernile vin cu temperature ridicate (cum ar fi statul american Florida, de exemplu).

3. Numai femelele tantari inteapa

Cu toate ca ti se pare ca fiecare tantar din incapere te pisca, in realitate doar femelele fac asta. Ele au nevoie de sange, ca sa perpetueze specia si sa aiba forta necesara pentru a-si depune ouale.

4. Un respingator de tip bug este solutia cea mai buna

Pe piata exista tot felul de solutii pe care firme si specialisti din domeniu le propun. Unele chimice, altele mecanice, altele electronice. Se pare ca dispozitivele de respins tantarii sunt cele mai eficiente. Oricum, poti lupta impotriva lor combinand toat metodele, pana cand o gasesti pe cea mai eficienta pentru corpul si casa ta.

5. Scapa de sursele de apa din jurul proprietatii tale

Apa este vitala pentru perpetuarea speciilor de tantari; astfel, daca colectezi apa de ploaie in recipiente speciale, ca sa uzi gradina, acopera recipientele respective cu ceva. Verifica si jucariile copiilor, mai ales cele de baie, care pot colecta apa si pot devin un loc preferat al tantarilor. Si daca locuiesti in apropierea unei proprietati abandonate, pregateste-te cu toate mijloacele sa lupti impotriva tantarilor, fiindca acolo poate fi locul lor preferat.
 

6. Tantarii pot transmite boli

Va vine sau nu sa credeti, tantarii sunt direct responsabili pentru moartea a 1 milion de oameni in fiecare an! Si asta pentru ca ei sunt transmitatorii unor boli precum malaria, encefalita si febra galbena sau virusul West Niles. Chiar in SUA s-au descoperit recent specii de tantari care transmit in mod obisnuit virusul West Niles, pe care tantarii se pare ca-l iau de la anumite specii de pasari si-l transmit, mai departe, la oameni.

7. Unii oameni au reactii mult mai severe la intepaturile de tantari decat marea majoritate

Pentru multi dintre noi, o piscatura de tantar inseamna mancarime locala si o umflatura mica care se atenueaza in cateva ore. Dar exista si posibilitatea unor reactii alergice mai grave, precum Sindromul Skeeter, care face ca umflatura cauzata de intepatura sa devina foarte mare, cam de dimensiunea unei prune, si foarte dureroasa. Alergia e cauzata de compusii care se afla in saliva tantarilor. Efectele nu sunt altele mai grave pe termen lung, dar pe moment reactia este mai mult decat neplacuta.

8. Tantarii pot consuma de doua ori mai mult sange decat greutatea lor corporala

Un tantar obisnuit cantareste cam 2,5 miligrame, dar poate bea mai mult de 5 miligrame de sange. Au si o digestie foarte rapida: ei elimina repede excrementele, astfel ca pot zbura imediat mai departe. Iar aceasta caracteristica este comuna tuturor tipurilor de tantari.
 
sfatulparintilor.ro

Ce foloseau stramosii nostri in loc de bani


In vremurile moderne, ne bazam pe monede si bancnote. In timpurile stravechi, oamenii asociau valoarea monetara cu o varietate de obiecte. Chiar daca unora dintre noi ni se par ciudate, urmatoarele "valute" reprezinta o dovada care atesta multitudinea de marfuri oferite in cadrul trocurilor.
2. Cutite


10. Alimente




Sarea a fost folosita ca moneda de schimb in timpurile stravechi. Cuvantul “salariu” deriva din cel latin “salarium” - echivalentul roman pentru “banii folositi pentru cumpararea sarii”. De fapt, sarea a reprezentat principala moneda de schimb in Africa de Est, in Evul Mediu.
O alta forma de “valuta” era branza Parmigiano. La un moment dat, aceasta era acceptata de bancile italiene. In America Centrala, moneda de schimb era reprezentata de boabele de cacao. In Asia Centrala, de “caramizile presate” din ceai. Acestea erau folosite in Mongolia pe post de hrana.

9. Crucile Katanga

Provin din regiunea miniera Katanga, din Congo. Acestea reprezentau o moneda de schimb si au fost folosite in Africa. Erau realizate din cupru si cantareau 450 de grame si 1 kilogram. Deseori, ele reprezentau un semn al prosperitatii, dar puteau fi folosite la trocuri. O persoana decedata era ingropata alaturi de crucile ei Katanga. In situatia in care erau construite din cupru, puteau fi topite, devenind unelte folositoare in gospodarie.

8. Piei de veverita

Din nefericire pentru bietele veverite, rusii au folosit pieile lor ca moneda de schimb in Evul Mediu. In timpurile medievale, Europa a fost ravasita de Ciuma Neagra (Rusia nu a fost foarte afectata de aceasta boala). In conditiile in care boala era transmisa deseori de rozatoare, uciderea unui numar mare de veverite si folosirea pieilor lor drept moneda de schimb a contribuit la reducerea numarul de cazuri de ciuma bubonica. In prezent, Finlanda recunoaste pieile de veverite drept moneda de schimb, oferind 3 centi pe bucata.

7. Zdrobitoare de cartofi

Zdrobitorul de cartofi bafian reprezenta o moneda de schimba in regiunea unde se afla azi Republica Camerun. De exemplu, sotiile puteau fi cumparate si vandute pentru un “pret corect”: 30 de zdrobitoare de cartofi.

6. Serpii Lobi

Lobi erau locuitorii stravechi ai Ghanei. Ei isi castigau painea ca fermieri si petreceau mult timp pe campuri, unde erau nevoiti sa se fereasca de o multime de serpi periculosi. Pentru a se proteja, au fabricat serpi din fier forjat, pe care fie ii purtau asupra lor, fie ii tineau in altarele personale, asa cum unii superstitiosi folosesc usturoiul, pentru a “goni” vampirii. Deseori, serpii de fier reprezentau o moneda de schimb.

5. “Banutii Kissi”

In urma cu cativa ani, “kissi” inca mai erau folositi ca moneda de schimb in multe zone din Africa de Vest. Aceste bare din fier erau modelate de fierari intr-o forma de “T”. La un capat, se afla “o ureche”, iar la celalalt, “un picior”. Daca un asemenea obiect era deteriorat, se interzicea folosirea lui, fara “incantatia” unui vrajitor. Din cauza valorii mici per unitate, acestea erau folosite in grupuri de cate 20. La un moment dat, un sac de portocale sau banane costa 1-2 kissi. Preturile s-au confruntat insa cu o inflatie, dupa diminuarea numarului de kissi de pe piata. Astfel, o vaca a ajuns sa coste 100 de gramezi de kissi, iar o “mireasa”, 200 de kissi.

4. Inele si alte bijuterii

In mare parte, economia Egiptului Antic era strict controlata. Egiptenii foloseau ca moneda de schimb bijuterii si inele. In Biblie, gasim unele referiri la aceste trocuri.

3. Potlach

“Potlach” reprezinta o aniversare extravaganta din vremurile stravechi, unde oamenii faceau schimburi cu o multitudine de produse, in spiritul oferirii de daruri. Asemenea ceremonii aveau loc in toate partile lumii, dar reprezentau un “brand” al amerindienilor. De exemplu, dintii de balena erau o marfa buna in insulele Fijiene, in timp ce penele reprezentau un simbol al Potlach-ului amerindian.
Aceste evenimente erau insotite de altele, precum o nastere sau o casatorie. Deseori, rezulta o competitie intre cei bogati, deoarece fiecare persoana dorea sa impresioneze audienta cu darurile sale. Cel mai mare Potlach a avut loc atunci cand regina din Saba i-a oferit regelui Solomon 120 lingouri de aur si cea mai mare cantitate de condimente, la acea vreme. Potlach-urile au fost interzise in America de Nord la finele secolului 19.


In trecut, cutitele mari, din bronz, reprezentau o moneda de schimb in China. In urma cu 2.500 de ani, un print chinez le-a permis soldatilor sai sa isi foloseasca cutitele ca forma de plata pentru produse, deoarece banii erau o raritate. Dupa ce trupele armate au inceput sa faca trocuri cu localnicii, conceptul a fost popularizat, devenind un standard. Cutitele ca forma de troc au fost folosite in China, cel mai des, in timpul Dinastiei Zhou (intre 1045 î.Hr. și 256 î.Hr.), avand la maner o forma de inel, pentru a putea fi purtate la cingatoare.

1. Pietrele Rai

Cea mai mare “valuta” din vremurile stravechi era cunoscuta drept “Piata Rai”. Aceste pietre uriase cantareau peste opt tone fiecare. Pietrele Rai aveau cate o poveste, care le determina valoarea. Dificultatea realizarii reprezenta un criteriu. Satenii isi riscau vietile, calatorind pe calea apei pentru a ajunge pe o insula vecina, singurul loc in care puteau gasi asemenea pietre. La un moment dat, una din barcile taranilor s-a scufundat si piatra Rai a ajuns pe fundul apei, ramanand totusi “parte a economiei”.  Practic, autoritatile i-au recunoscut valoarea “in lipsa”, schimbandu-i doar “proprietarul”. Pietrele nu puteau fi miscate, din cauza greutatii. Se schimba doar proprietarul lor, in timp ce pietrele Rai ramaneau in acelasi loc. Mai mult, daca unul dintre satenii care au lucrat la realizarii pietrei trecea la cele vesnice, valoarea acesteia se majora semnificativ. Datorita muncii uriase depuse, transferul de la un satean la altul al pietrei se realiza in urma unei ceremonii elaborate.


manager.ro